dimecres, 25 de març del 2015

Curs Dow/ETSEQ 2015: “El Desenvolupament Sostenible no és una opció. Aproximacions tecnològiques i socials”

El dia 19 de març va tenir la 27a edició del Curs Dow/ETSEQ, que aquest any va portar per títol “El Desenvolupament Sostenible no és una opció. Aproximacions tecnològiques i socials”. Van participar un total de 25 estudiants de la URV, majoritàriament del grau en Enginyeria Química.


La ponència marc d’aquest curs, amb el títol “Tecnologies apropiades per a la gestió sostenible de l’aigua i l’adaptació al canvi climàtic”, va anar a càrrec del Dr. Jordi Morató, Director Càtedra de la UNESCO Sostenibilitat - Universitat Politècnica de Catalunya.


La segona part del curs es va completar amb la projecció “Soylent Green” i el debat posterior facilitat pel Catedràtic Francesc Castells (ETSQ-URV) i el Dr. Pedro Nogales (Coordinador Aula de Cinema de la URV), el Dr. Jordi Gavaldà (ETSEQ-URV) i el Dr. Òscar Saladié (Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible).


Ja per la tarda els presents al curs van realitzar un taller/treball relacionat amb la projecció “Soylent Green” on es van poder exposar totes les conclusions i aportacions que la pel·lícula vol transmetre al públic.



La Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible ha participat per tercer any consecutiu en aquest curs amb una exposició sobre els objectius i activitats desenvolupades des de la Càtedra de Desenvolupament Sostenible que ha impartit el seu director, el Dr. Òscar Saladié, professor del Departament de Geografia de la URV, que va incidir especialment en el projecte dels Mòduls Universitaris sobre Desenvolupament Sostenible (MOUDS)


 

dilluns, 23 de març del 2015

divendres, 20 de març del 2015

“Ethica, el joc de les finances ètiques” present a l’IES Julio Antonio de Móra d’Ebre



El passat dia 18 de març de 2015 es va realitzar el taller “Ethica: el joc de les finances ètiques” a l’IES Julio Antonio de Móra d’Ebre, organitzat per la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible i coordinat pel seu director el Dr. Òscar Saladié i el tècnic de suport el Sr. Toni Calero. 

El taller va comptar amb la presència de 18 alumnes de segon de Batxillerat de les matèries de  Geografia i Economia acompanyats pel seu professorat i el director del centre. Els alumnes van poder jugar a un joc de taula didàctic on es van poder familiaritzar amb quins poden ser els impactes socials i ambientals que les activitats bancàries, les inversions i els negocis poder produir diàriament. 

Un total de 6 sis alumnes fan jugar el paper dels bancs i la resta d’alumnes es van dividir en 4 famílies. El joc va crear una gran expectativa i un gran debat entre famílies i bancs. Les preses de decisions de les famílies a l’hora d’obtenir els productes que ofereixen els bancs van estar molt meditades i pensades. 

Així doncs els alumnes van prendre consciència que les decisions que es prenen en relació la gestió dels diners ha de ser una decisió responsable i ètica, pensant amb els possibles afectes que aquestes poden tenir a escala econòmica, social i ambiental. 

Des de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible s'agraeix la participació dels alumnes i professorat de l'IES Julio Antonio dins del taller “Ethica: el joc de les finances ètiques”.

dilluns, 9 de març del 2015

Conferència al Centre de Lectura de Reus: "El Camp de Tarragona i el desenvolupament sostenible"



Dilluns dia 16 de març a les 20 h el Dr. Josep Oliveras, Catedràtic d'Anàlisi Geogràfic Regional i professor del Departament de Geografia de la URV, impartirà la conferència "El Camp de Tarragona i el desenvolupament sostenible".

L'acte tindrà lloc a les 20 hores a la sala d'actes del Centre de Lectura de Reus, en el marc del cicle de conferències sobre ciència organitzat per l'Antena del Coneixement de la URV a Reus i el Centre de Lectura. Compta amb la col·laboració de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible.


dimecres, 4 de març del 2015

“Ethica, el joc de les finances ètiques” present a l’IES Jaume I de Salou


El passat dia 24 de febrer de 2015 es va realitzar el taller “Ethica: el joc de les finances ètiques” a l’IES Jaume I de Salou, organitzat per la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible i coordinat pel seu director el Dr. Òscar Saladié i el tècnic de suport el Sr. Toni Calero. 



El taller va comptar amb la presència de 25 alumnes de Geografia i Economia de 2n de batxillerat i alguns alumnes de GAD 2, acompanyats pel seu professorat. Els alumnes van poder jugar a un joc de taula didàctic on es van poder familiaritzar amb quins poden ser els impactes socials i ambientals que les activitats bancàries, les inversions i els negocis poder produir diàriament. 

S’estableixen dos rols per separat, per una banda les famílies i per una altra els bancs, tots dos elements principals en el transcurs del joc. L’objectiu per part de les famílies i bancs passa per poder obtenir beneficis econòmics dintre una sostenibilitat a nivell social i mediambiental. Sempre s'ha de tenir present que en qualsevol decisió que es prengui, aquesta pot tenir un impacte de possibles factors externs que puguin afectar l’economia de les famílies i els seus estalvis i els negocis i inversions de les entitats bancàries. 

Així doncs els alumnes van prendre consciència que les decisions que es prenen en relació la gestió dels diners, ha de ser una decisió responsable i ètica, pensant amb els possibles afectes que aquestes poden tenir a escala econòmica, social i ambiental. 



Des de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible s'agraeix la participació dels alumnes i professorat de l'IES Jaume I de Salou dins del taller “Ethica: el joc de les finances ètiques”.